چقدر به برنامه غذاییتان توجه میکنید؟ چقدر به کالری غذایی که میل میکنید، دقت میکنید؟ اصلا نوع و میزان غذایی که میخورید، برایتان مهم است؟ اگر از افرادی که به صورت وسواسی درگیر رژیم غذایی هستند و آنهایی که اهمیتی به آن نمیدهند، بگذریم، به افرادی میرسیم که دوست دارند همیشه حد میانهای از خورد و خوراک را رعایت کرده و وزن متعادلی داشته باشند.
درواقع این افراد اگرچه به شکل واضح رژیم غذایی خاصی را رعایت نمیکنند، ولی به سلامتیشان توجه دارند. اگر شما هم جزو آنهایی هستید که اول از همه به سلامت و بعد هم به تناسب اندامتان توجه دارید، 20 نکتهای را که در پی میآید، با دقت بخوانید. عمل به این رفتارها کمک میکند تا سلامت و خوش اندام باشید.
گرسنه نمانید
حتما برایتان اتفاق افتاده که گاهی به دلیل مشغله کاری، فرصت نکردهاید از وعده صبحانه تا ناهار، چیزی میل کنید. موقع ناهار که میرسد، دیگر دست خودتان نیست و کم مانده بشقاب را هم نوش جان کنید! این مساله سه مشکل اساسی را به دنبال دارد. اول این که به دلیل گرسنگی بیش از حد، توجهی به میزان غذایی که میخورید ندارید. دوم این که به سرعت غذا میخورید و پیغام سیری دیرتر به مغز میرسد که در این شرایط هم بیش از اندازه غذا خواهید خورد. سوم این که وقتی گرسنه هستید، فرصتی برای انتخاب غذای سالم ندارید و فقط به سیر کردن شکمتان فکر میکنید.
بنابراین هرغذای چرب و پرکالری را هم مجبورید بخورید تا بیهوش نشوید! پس، هرچقدرهم که کار داشته باشید، سعی کنید میانوعده را فراموش نکنید. یک لیوان شیر، یک لقمه نان و پنیر، یک عدد میوه مانند سیب یا موز، چند عدد بیسکوییت ساده و سالم همگی گزینههای خوبی برای میانوعده یک آدم پرکار هستند.
دقیق و منظم باشید
از لحظهای که اولین لقمه را به دهان میبرید،تا پایان غذا، معمولا چقدر طول میکشد؛ 10 دقیقه، 15یا 20؟ درباره زمان و غذا خوردن باید دو نکته را درنظر بگیرید. اول این که باید کاملا آرام غذا بخورید. با این کار به پیامرسانهای عصبی مهلت میدهید تا به موقع، پیام به مغز فرستاده و به موقع سیر شوید و پرخوری نکنید. دوم این که باید برنامه غذایی در طول روز ثابت باشد. به این ترتیب ترشح هورمونها تنظیم شده و دچار اضافه وزن و سوءهاضمه نخواهید شد.
با خودتان روراست باشید
آدم است دیگر! گاهی دلش میخواهد شکلات و شیرینی بخورد. گاهی دوست دارد ناپرهیزی کند و چند برگه چیپس یا کمی پفک بخورد؛ یا اصلا تعطیلات آخر هفته است و دلش میخواهد کمی به خودش استراحت بدهد. هیچکدام از اینها رفتار نادرستی نیستند؛ به شرط این که بتوانید کالری دریافتی از این خوراکیها را جبران کنید. بنابراین به نوع، میزان کالری، سخت یا آسان هضم بودن غذاها دقت کنید. برای مثال، اگر در مهمانی، یک عدد شیرینیتر میل کردید، حواستان باشد که از تنقلات دیگر کمتر بخورید. برای وعده شام، غذاهای برنجی را نخورید. به این ترتیب میزان کالری دریافتیتان میتواند تاحد زیادی متعادل شود.
بعد از ورزش، کنترل کنید
به احتمال زیاد این نکته را تجربه کردهاید که وقتی از شنا برمیگردید، اشتهایتان باز میشود. این مساله معمولا بعد از انجام ورزشهای مختلف دیده میشود. به این دلیل که سوخت و ساز بدن افزایش یافته و طبیعتا گرسنگی سراغمان میآید اما اینکه بعد از ورزش چقدر و چه نوع غذایی میخورید، بسیار مهم است.به این دلیل که بعد از ورزش، بدن مستعد دریافت انرژی است. با خوردن غذاهای نامناسب، هرچه ورزش کردهاید، بیفایده خواهد بود. بنابراین بعد از ورزش به این نکتهها دقت کنید:
آب بنوشید
اولین چیزی که بدن بعد از ورزش به آن نیاز دارد، جبران آب از دست رفته است. بنابراین به میزان لازم آب بنوشید.
میوه بخورید
بهترین خوراکی، خوردن میوههای کم کالری و پرآب مانند نارنگی، پرتقال، لیموشیرین و... است.
سبک و مغذی
چند عدد بیسکوییت ساده با شیر، آبمیوه طبیعی و... از این نوع خوراکیها هستند.
به جدول توجه کنید
به میزان کالری مصرفی با انجام هر نوع تحرک بدنی، دقت کنید. به این ترتیب میتوانید برای میزان کالری مصرفی و میزان نیاز به کالری، برنامهریزی کنید.
جدول میزان مصرف کالری برای هر فرد 70 کیلوگرمی به ازای یک ساعت انجام این فعالیتها
رنگی باشید
برای این که برنامه غذاییتان همیشه سالم باشد، خوردن سه نوع خوراکی با این سه رنگ مشخص؛ یعنی قرمز، سبز و نارنجی را حتما در برنامه غذایی روزانهتان قرار دهید. به این دلیل که این سه رنگ در خوراکیها نشان دهنده آن است که آنها حاوی آنتیاکسیدانهایی مانند لیکوپن، کلروفیل و نارنجین هستند. این آنتیاکسیدانها از مهمترین ترکیبها برای حفظ سلامتی بدن در مقابل عوامل بیماریزا هستند.
نمکدان را دور بیندازید
وقتی از رستوران برمیگردید،چند لیوان آب مینوشید؟ وقتی فستفود میخورید، چهقدر؟ وقتی با غذا چیپس یا سیبزمینی سرخکرده میخورید چطور؟ همه اینها به دلیل نمک بالای این خوراکیهاست. نمک علاوه براینکه باعث افزایش فشار خون میشود، باعث تحریک غیرعادی بدن برای نوشیدن آب، تورم معده و اختلال در عملکرد طبیعی دستگاه گوارش میشود. ضمن اینکه باعث ایجاد تورم در کل بدن خواهد شد. درنهایت اینکه مصرف نمک بیش از حد باعث ایجاد احساس گرسنگی و تشنگی کاذب میشود.
سوپ را دریابید
اصلا شیکبازی نیست؛ این فقط راهی برای جلوگیری از پرخوری است. اگر هر روز برای خود و خانواده، سوپ سالم و بدون خامه و دیگر منابع چربی اضافه تهیه ببینید، تاحد زیادی مصرف غذای اصلی کاهش خواهد یافت. سوپ به دلیل آبکی بودن و دارا بودن سبزی یا گندم و جو، باعث پرشدن حجم معده شده و مانع از پرخوری میشود. بنابراین سعی کنید از انواع سوپهای مغذی، سبک، سالم و کم کالری و پرسبزی برای وعده ناهار درنظر بگیرید. ضمن اینکه خوردن سوپ باعث دریافت ویتامینها و املاح ضروری شده و باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن میشود.
تند باشید!
اگر دچار بیماری دستگاه گوارش مانند زخم یا ورم معده یا مشکلات روده نیستید، حتما از انواع فلفل مانند دلمهای و کبابی برای تهیه غذا استفاده کنید. فلفل اگر کمی تند باشد، چه بهتر. به این دلیل که باعث افزایش سوخت و ساز بدن میشود. از سوی دیگر مواد موجود در فلفل باعث تنظیم و افزایش ترشح هورمون «اندروفین» شده و احساس آرامش و شادی بیشتری خواهید داشت.
سودای نوشابه را از سر به در کنید
هیچ نوع نوشابه سالمی در جهان وجود ندارد. گول تبلیغات را نخورید. انواع «دایت» و «زیرو» هم مضر هستند وهیچ کدام از آنها جای نوشیدنیهای سالم را نمیگیرند. به این دلیل که این نوشیدنیها حاوی مضرترین ترکیبها یعنی شکر، گاز، مواد رنگی و اسید خوراکی هستند. این ترکیبها در کنار هم، باعث آسیب جدی به معده شده و از سوی دیگر باعث افزایش وزن، آسیب به DNA، پوسیدگی دندان و تشنگی و گرسنگی کاذب میشوند. پژوهشها نشان میدهد نوشیدن یک عدد نوشابه در روز خطر ابتلا به سندرم متابولیک را تا 34 درصد افزایش میدهد. تجمع چربی در ناحیه شکم- کمر و به دنبال آن افزایش خطر سکته قلبی از دیگر عوارض نوشیدن نوشابههاست.
بنویسید تا کنترل کنید
شاید اوایل سخت باشد که وعدههای غذایی را که میخورید، یادداشت کنید اما بعد از یادداشت برنامه غذاییتان به مدت یک هفته، عادت خواهید کرد. بعد هم بهتدریج میتوانید نوشتن را کم کرده و برنامه منظمی را در ذهن داشته باشید. با نوشتن متوجه میشوید که در طول روز چقدر ریزهخواری کرده و چقدر کالری اضافی و نامناسب دریافت کردهاید.
با آجیل از خودتان پذیرایی کنید
یکی از منابع تامین انرژی برای بدن، چربی است اما منظور منابع چربی غیرمفید نیست. دریافت چربیهای غیراشباع به میزان کافی خوب است.
یکی از بهترین منابع این چربیها، آجیلهای خام یا میوههای حاوی چربی مفید مانند آووکادو هستند. بنابراین یکی از بهترین میانوعدهها میتواند سهم مشخصی آجیل خام باشد. از سوی دیگر از آووکادو یا دیگر میوههای حاوی اسیدچرب مفید در تهیه سالاد استفاده کنید.
سهم زیاد، حجم کم
در ذهن همه ما، مصرف سه وعده غذا جا افتاده است اما این روش درست نیست. چرا؟ مغز برای ارسال فرمان گرسنگی و سیری، از هورمونی به نام «گرلین» کمک میگیرد. اگر بتوانید میزان ترشح گرلین را کنترل و تنظیم کنید، دیگر با اضافه وزن خداحافظی خواهید کرد، اما چطور؟ تعداد وعدههای غذایی را زیاد و حجم هر بار مصرف را کم کنید. برای مصرف این وعدهها زمان کاملا دقیقی را مشخص کنید، برای مثال هر 3 تا 4 ساعت یک بار. به این ترتیب ترشح گرلین روی همین زمان تنظیم شده و به این ترتیب اشتهای شما نیز کنترل خواهد شد. بنابراین وعدههای غذایی را تا 6 وعده یا بیشتر افزایش داده و حجم هر بار مصرف را کاهش دهید.
شام، سحری نیست
بله! درست است؛ دیر از سر کار برمیگردید و گاهی شام نمیخورید از بس که خستهاید و گاهی هم که شام میخورید، ساعت به 11- 12 شب میکشد. این بدترین شیوه خوردن شام است. آخرین وعده غذایی باید پیش از ساعت 7 شب خورده شود. به این دلیل که اولا تا پیش از خواب غذا هضم شود و دوم این که دریافت کالری به پایان شب و درنتیجه تجمع کامل آن در بدن، نینجامد. به این تقسیمبندی دقت کنید. هر فرد باید پیش از وعده شام،از میان 70 درصد کالری مورد نیاز بدن، فقط 30 درصد از آن را در وعده شام دریافت کند. حداقل فاصله زمانی بین خوردن شام تا خواب باید یک ساعت باشد اما زمان ایدهآل بین 2 تا 3 ساعت است.
چینی غذا بخورید
تا حالا شده از خوردن خسته شوید؟ تا به حال شده فکر کنید چقدر غذا خوردهاید؟ اگر شرایطی فراهم کنید که بتوانید اولا آهسته و ثانیا در ظرف کوچک غذا بخورید، خواهید دید که در بین خوردن سیر خواهید شد! به این دلیل که از نظر روانی پیامهای سیری در زمان مناسب به مغز میرسد و دوم این که اگر غذا را در ظرف کوچک بخورید، احساس میکنید زیاد خوردهاید و زود سیر میشوید. بنابراین از چوبهای چینیها (چاپستیک) یا چنگال برای غذا خوردن استفاده و بشقابهای کوچک را برای غذا خوردن انتخاب کنید.
عمیق نفس بکشید
شوخی نمیکنیم! نفس کشیدن عمیق یکی از راهکارهای سلامتی است. به این ترتیب روزانه بین 15 تا 30 دقیقه زمان برای نفس کشیدن عمیق و منظم وقت بگذارید. به نظر شما این کار چه فایدههایی دارد؟ نفس عمیق و بازدم آرام باعث خارج شدن استرس و اضطراب از بدن میشود. با این کار اکسیژن به مقدار کافی به بدن رسیده و این کار باعث بهبود عملکرد مغز، ریهها و تنظیم سوختوساز بدن میشود. اگر بتوانید همراه تنفس عمیق و آرام پیادهروی کنید، نورعلینور است.
10 دقیقه صبر کنید
به محض باز کردن در قوطی شیرینی، دوست دارید حداقل دو تا رولت تازه را بخورید. دوست دارید به جای انتخاب ماست معمولی و کم چرب، ماست پرچرب را انتخاب کنید. میخواهید به جای قهوه ساده، قهوه با شیر و شکر فراوان بخورید و دوست دارید که.... این دوست دارمها یکی و دوتا نیست اما پیش از این که اقدامی کنید، چند دقیقه فکر کنید. از خودتان فقط همین سوال را بپرسید که: « چقدر واقعا علاقه به خوردن این خوراکی دارید؟» مطمئن باشید با همین سوال بسیاری از خوراکیها را کنار زده و نخواهید خورد.
لباس گشاد ممنوع
شک داشتید؟ بله خب! اگر لباسهایی بپوشید که از نظر ساختاری گشاد هستند، نه شما که هیچ کس آنقدری که باید اضافه وزنتان را متوجه نمیشود. این طوری فقط خودتان را گول زدهاید. بنابراین همیشه سعی کنید لباس را اندازه خودتان انتخاب کنید که هم به تنتان زیبا باشد و هم اینکه متوجه تغییر وزنتان بشوید و دست به کار شوید.
خواب به اندازه و عمیق
ضریب خواب افراد مختلف متفاوت است اما با این حال، هر فرد بالغ نیازمند به حداقل 8 ساعت خواب در شبانهروز است. کیفیت خواب هم مهم است. خواب باید آرام و عمیق باشد تا بتواند تاثیر مناسب را روی جسم و روان فرد داشته باشد. از سوی دیگر، خواب به اندازه و عمیق، باعث تنظیم ترشح هورمون رشد شده و همین مساله اشتها را نیز تنظیم میکند.
فقط قدم بزنید
ورزش کردن کار سختی نیست؛ اگر فقط روزانه 10 دقیقه پیادهروی کنید، کافی است. این شروع خوبی برای تحرک بدنی و ورزش است. ورزش علاوه بر این که به سوزاندن کالری اضافه کمک میکند باعث تنظیم ترشح هورمونها، حفظ سلامت روان به دلیل کاهش استرس و اضطراب میشود.
محققان دانشگاه مک گیل کانادا دریافتند افرادی که این دارو را بیش از ۵ سال مصرف کرده باشند ریسک ابتلا به سرطان ریه در آنها تا ۱۴ درصد بیشتر است.
«لورن آزولی»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «مهم ترین یافته ما این است که با وجود این رابطه، این ریسک حتی بعد از ۱۰ مصرف دارو پایین است. از اینرو نباید بیماران را از مصرف این دارو بازداشت.»
وی در ادامه می افزاید: «اگرچه بازدارنده های ACE در کاهش فشارخون فوق العاده هستند اما ممکن است موجب افزایش مواد شیمیایی ای در بدن شوند که با سرطان ریه مرتبط هستند.»
داروهای رایج از نوع بازدارنده های ACE عبارتند از لوتنسین (بنازپریل)، پرینیویل (لیزینوپریل) وAltace (رامیپریل).
مواد شیمیایی موسوم به برادیکینین و ماده P در ریه در بافت سرطان ریه یافت شده اند، و برادیکینین موجب تحریم رشد سرطان ریه می شود.
با این حال برخی محققان تاکید می کنند بیماران باید به فواید این دارو بیش از ریسک کوچک احتمالی آن توجه داشته باشند.
محققان در این مطالعه، گزارشات پزشکی حدود یک میلیون بیمار را بررسی کردند. این بیماران بین سال های ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۵ این داروها را برای کنترل فشارخون شان مصرف می کردند.
حداقل سن شرکت کنندگان ۱۸ سال بود و فاقد سابقه سرطان بودند. آنها به طورمیانگین ۶ سال تحت نظر بودند. در طول این مدت حدود ۸۰۰۰ نفر مبتلا به سرطان ریه شدند.
محققان بعد از در نظر گرفتن فاکتورهای نظیر سن، جنسیت، وزن، سیگار کشیدن، مصرف مشروبات الکلی و سابقه بیماری ریه دریافتند مصرف بازدارنده های ACE به مدت ۵ سال با ۱۴ درصد افزایش ریسک سرطان ریه و مصرف این داروها به مدت ۱۰ سال با افزایش ریسک ۳۱ درصدی سرطان ریه مرتبط بود.
پزشک عارضه آرتریت روماتوئید را از طریق معاینات جسمی، انجام آزمایش خون یا مطرح کردن پرسشهایی از بیمار درباره علائم بیماری تشخیص میدهد.
پزشکان ممکن است برای تشخیص این بیماری انجام آزمایش خون را به منظور بررسی وجود چندین ترکیب سیستم ایمنی و التهابی که معمولا در بدن بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید وجود دارد، توصیه میکنند.
به گزارش ایسنا، سایت مدیکال نیوز تودی نوشت: از جمله آزمایشات خونی که در تشخیص عارضه آرتریت روماتوئید کمک کننده است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تست anti-CCP: در این آزمایش یک نوع اتوآنتی بادی موسوم به anti-CCP مورد بررسی قرار میگیرد که در بدن ۶۰ تا ۸۰ درصد از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مشاهده میشود.
تست ANA: دراین آزمایش سطح بالای آنتیبادیهای ضد هسته (ANA) مورد بررسی قرار می گیرد. ANA ترکیبهایی هستند که میتوانند به هسته سلول حمله کند و آن را از بین ببرند.
تست پروتئین واکنشی سی (CRP): در این آزمایش وجود CRP که کبد در واکنش به التهاب در بدن تولید میکند، مورد ارزیابی قرار میگیرد. وجود پروتئین واکنشی سی نشاندهنده التهاب در هر نقطه از بدن است اما برخی از مشکلات پزشکی از قبیل چاقی و آلودگی نیز میتوانند CRP در خون را افزایش دهند.
سرعت رسوب گلبول قرمز (ESR): این آزمایش حدود یک ساعت طول میکشد و در آن سرعت تهنشین شدن گلبولهای قرمز نمونه خون گرفته شده از بیمار در لوله آزمایش مورد ارزیابی قرار می گیرد. بالا بودن سرعت رسوب گلبول قرمز نشانه وجود التهاب در بدن است.
فاکتور روماتوئید (RF): دراین آزمایش سطح RF که همچون آنتی بادی در مقابل با گاما گلوبولین در خون عمل میکند، ارزیابی میشود. مثبت بودن آزمایش RF می تواند نشاندهنده خطر ابتلا به بیماری آرتریت روماتوئید باشد.
اوریک اسید: اوریک اسید فراورده زائدی است که میزان آن در افراد مبتلا به نقرس (نوع دیگری از آرتریت التهابی) بالاست. همچنین وجود میزان بالایی از این ماده میتواند نشانه خطر ابتلا به عارضه آرتریت روماتوئید باشد.
طبق مطالعه جدید محققان خوردن ۲۰ گرم مغزیجات آجیلی در روز ریسک بیماری قلبی، سرطان و سایر بیماری ها را کاهش می دهد.
خوردن روزانه مغزیجاتی نظیر بادام زمینی، فندق، گردو و بادام می تواند ریسک بیماری قلبی عروق کرونر را تا حدود ۳۰ درصد، ریسک سرطان را تا ۱۵ درصد، و ریسک مرگ زودهنگام را تا ۲۲ درصد کاهش دهد.
نتایج همچنین ارتباط خوردن مغزیجات آجیلی را با کاهش ریسک مرگ ناشی از بیماری تنفسی و دیابت نشان داده اند اما در حال حاضر داده های کمتری در مورد ارتباط این مغزیجات با این بیماری ها وجود دارد.
محققان به منظور دستیابی به این یافته ها، ۲۹ مطالعه منتشرشده از سراسر جهان را بررسی کردند. در مجموع شرکت کنندگان این مطالعه بالغ بر ۸۱۹ هزار نفر بودند.
«داگفین آیون»، عضو تیم تحقیق، در این باره می گوید: «ما دریافتیم کاهش مداومی در ریسک بروز بسیاری از بیماری های مختلف وجود دارد که نشانه قوی این موضوع است که رابطه اساسی و بنیادی بین مصرف مغزیجات آجیلی و نتایج متفاوت سلامت وجود دارد.»
به گزارش ایسنا، تحقیق مشترک محققانی از دو دانشگاه علوم کشاورزی ساری و علوم پزشکی مشهد، به تشخیص ترکیبهای سرطانزا در سیبزمینی سرخکرده منجر شده است.
بر این اساس، رضا اسماعیل زاده کناری، رضا فرهمندفر و مریم اثنیعشری از اعضای گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با خلیل آبنوس و سیدمحمد تقدیسی از اعضای گروه شیمی داروئی و بیوتکنولوژی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تحقیق پرداخته و موفق به تولید سنسورهای الکتروشیمیایی، فلوروسانسی بر پایه ssDNA و GelRed و نوری بر پایه dsDNA و نانوذره طلا جهت تشخیص اکریل آمید در سیب زمینی سرخ شده، شدند.
رضا اسماعیل زادهکناری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در گفتوگویی با ایسنا با اشاره به اینکه محققان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری موفق به طراحی سنسورهای نوین در تشخیص ترکیبات سرطانزا سیب زمینی سرخ کرده شدهاند، اظهار کرد: این موضوع رساله دکتری دانشجو مریم اثنی عشری از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بود که به صورت مشترک با دو استاد از دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت گرفت.
وی در ادامه با بیان اینکه اکریل آمید مادهای سرطانزا و خطرناک است که در هنگام فرآوری موادغذایی در دمای بالا طی واکنش مایلارد تولید میشود، تصریح کرد: این ماده سرطانزا روشهای تشخیصی گران قیمتی دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری افزود: بر اساس تحقیقات به عمل آمده سنسورهای الکتروشیمیایی بر پایه الکترود طلا و همچنین یک سنسور نوری بر پایه الیگونوکلئوتید و نانوذرات طلا ساخته شد.
رئیس پژوهشکده علوم صنایع غذایی مازندران یادآور شد: این سنسورها هم از نظر سرعت اندازهگیری و دقت و هم هزینه نسبت به روش های آنالیز دستگاهی برتری دارد.
اسماعیلزاده در ادامه اضافه کرد: نتیجه این رساله دکترا به دو مقاله تبدیل شد که در بهترین ژورنالهای دنیا به چاپ رسیده است.